Marktsituatie Nederland

Er is de laatste jaren veel gaande in de wereld dat direct en indirect een behoorlijke invloed heeft op ons dagelijkse leven in Nederland. Denk hierbij aan de Brexit, de coronacrisis, de verkrijgbaarheid van grondstoffen, de problematiek rond de energielevering, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en meest recent de boerenprotesten en demonstraties.

Hoewel we niet altijd rechtstreeks te maken hebben met alle veranderingen die deze situaties met zich meebrengen, ontkomen we niet aan de gevolgen. We merken het persoonlijk in de supermarkt, de gestegen energiekosten en brandstofprijzen.

Zakelijk gezien hebben met name de steeds langere levertijden en continue oplopende prijzen de grootste impact. Deze zijn het gevolg van zowel de schaarste, als van de stijgende kosten voor energie en grondstoffen.

In eerste instantie betroffen de prijsstijgingen alleen de plaatstalen en RVS kasten, maar we zien in de laatste 6 maanden dat ook de prijzen van de kunststof behuizingen een vlucht maken als gevolg van de enorme stijging van de olieprijzen. De kosten voor zowel de plaatstalen/RVS kasten, als die van de kunststof behuizingen liggen nu zeker 25% hoger dan zo’n anderhalf jaar geleden. We zien de olieprijzen nog wel stijgen, maar zijn blij dat de kosten voor onze plaatstalen en RVS kasten zich nu lijken te hebben gestabiliseerd.

Van onze leveranciers horen we dat grondstoffen nog steeds moeilijk verkrijgbaar zijn en soms zeer lange levertijden hebben. Deze uitdagingen zijn gedurende de coronacrisis versterkt en worden door de stijgende vraag in stand gehouden. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, kampen de fabrikanten en leveranciers met personeelstekort en is moeilijk de productiecapaciteit te verhogen. Begrijpelijk heeft dit direct gevolgen voor de levertijden.

We merken vooral dat de vraag naar plaatstalen en RVS kasten groter is dan de capaciteit bij onze vaste leveranciers. We zijn daarom een samenwerking aangegaan met een aantal fabrikanten met jarenlange ervaring, zodat de productie van onze plaatstalen en RVS kasten kan worden gespreid en we de levertijden zo kort mogelijk houden.

 

Daarnaast kunnen we voor veel kasten een alternatief bieden in kunststof of polyester. Van deze behuizingen wordt voorraad gehouden en zijn, standaard of bewerkt, snel leverbaar.
Wanneer in plaatstaal of RVS de levertijden niet overeenkomen met uw wens, is een polyester kast wellicht de beste oplossing. Meer informatie voor onder andere de Europoly polyester kasten, vindt u via onze blog en op de productpagina.

ViFa Enclosures blijft uw partner in het zoeken naar passende oplossingen voor zowel behuizingen, als uitdagingen op het gebied van prijs en levertijden. 

Door onze onderlinge samenwerking en de samenwerking met onze klanten, komen we altijd tot een perfect passende oplossing voor elke uitdaging. 

Daarom ons motto: “Altijd een kast die past!