Beschermingsklassen IP-waarde

In de wereld van de kastenbouw zijn er vele beschermingsklassen mogelijk. De meest bekende is de international Protection Ratings / Ingress Protection, oftewel de IP-code. Deze aanduiding is genormaliseerd in de NEN-EN-IEC 60529.

Wat zijn IP klassen?

De IP klasse geeft aan in welke mate de behuizing bescherming biedt tegen indringing van voorwerpen en vocht. 

De IP-waarde is opgebouwd uit 2 onderdelen. Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad tegen het aanraken en indringen van voorwerpen aan, het tweede is voor de bescherming tegen het indringen van vocht. 

We zien bijvoorbeeld bij lampen voor in de badkamer dat IP44 over het algemeen voldoende bescherming geeft, maar wil je een inbouwspot boven de douche plaatsen dan heb je IP65 nodig. 

Wat is de hoogste IP klasse?

IP69 is in de classificering de hoogste IP-klasse.

Over het algemeen kun je stellen dat hoe hoger het cijfer, hoe beter de bescherming. Deze stelling impliceert logischerwijs dat IP69 (IP69K) de beste bescherming biedt. Maar, IP69 is een klasse apart en vereist meer uitleg dan enkel de beste bescherming. 

GOEDE BESCHERMING EN ZEKERHEID MET IP54 BEHUIZINGEN

Bij IP54 wordt het binnendringen van stof niet helemaal voorkomen, maar is niet schadelijk voor de werking of zekerheid. IP54 biedt bescherming tegen spatwater uit alle richtingen. 

GOEDE BESCHERMING EN ZEKERHEID MET IP 55 BEHUIZINGEN

Bij IP 55 wordt het binnendringen van stof niet helemaal voorkomen, maar is niet schadelijk voor de werking of zekerheid. IP55 biedt bescherming tegen waterstralen uit alle richtingen. 

OPTIMALE BESCHERMING EN ZEKERHEID MET IP66 BEHUIZINGEN

IP66 biedt bescherming tegen binnendringen van stof bij een behuizingonderdruk van 20 mbar en beschermd tegen krachtige waterstralen uit alle richtingen. (bijvoorbeeld bovendekse opstelling op schepen)

HOGE BESCHERMING EN ZEKERHEID MET IP67 BEHUIZINGEN

IP67 biedt bescherming tegen binnendringen van stof bij een behuizingonderdruk van 20 mbar en bescherming bij kortdurende onderdompeling.

HOOGSTE BESCHERMING EN ZEKERHEID MET IP68 BEHUIZINGEN

IP68 biedt bescherming tegen binnendringen van stof bij een behuizingonderdruk van 20 mbar en bescherming bij langdurige onderdompeling

BESTE BESCHERMING EN ZEKERHEID MET IP69 BEHUIZINGEN

Een behuizing met IP69 is bestand tegen reiniging met hogedrukreiniger.
Waterstralen 100bar/80C. Testduur 30sec. per stootkant tussen de deur, behuizing en deurvergrendeling. 

Waar staat IP69 voor?

IP69 is een aparte klasse binnen de Ingress Protection waardering. Het eerste cijfer geeft aan dat de behuizing volledig stofdicht is. Het tweede cijfer houdt in dat de behuizing zonder problemen onder hoge druk en/of hoge temperatuur met water kan worden gereinigd.

 
Onze kunststof behuizingen en RVS kasten met IP69 zijn ideaal voor meerdere sectoren. Bijvoorbeeld een sector waar onberispelijke hygiëne is vereist, zoals de levensmiddelenindustrie en  genotsmiddelenindustrie. Maar ook voor de veeteelt, landbouw, transportsector en andere branches waar vuil met een hogedrukreiniger wordt verwijderd.

Specialisme in IP69

Wij werken met meerdere fabrikanten die elk hun eigen specialisme hebben voor de toepassing van behuizingen met een IP69 code.

MBX behuizingen scheepsbouw, agrarische industrie, windenergie
IP69 RVS kasten

Welke IP-waarde is nodig?

Deze vraag horen we regelmatig. Het is nu eenmaal niet altijd even duidelijk is welke IP-waarde benodigd is voor de specifieke omstandigheden. Hiermee helpen wij u graag.

Voor advies kunt u contact opnemen met één van onze medewerkers.

Door onze onderlinge samenwerking en de samenwerking met onze klanten, komen we altijd tot een perfect passende oplossing voor elke uitdaging. 

Daarom ons motto: “Altijd een kast die past!